Heeft Machine Learning de toekomst?

De ontwikkelingen van verschillende softwarepakketten volgen zich in razend tempo op. Eén van die ontwikkelingen is “machine learning”, het vermogen van computers om zelflerend te zijn, zonder expliciete programmering.

Machine Learning

Binnen accountancy is machine learning onderdeel van ‘robotic accounting’. Hierbij is het doel om de boekhouding en administratie verregaand te automatiseren. Dit levert tijdswinst en kostenbesparing voor uw organisatie.

Een voorbeeld van ‘robotic accounting’ is automatische factuurverwerking. Digitale facturen in UBL-formaat geven de mogelijkheid om deze via elektronische kanalen te versturen en vervolgens, zonder menselijke tussenkomst, te verwerken in de boekhouding. Er wordt automatisch een boekingsvoorstel aangemaakt dat, al dan niet geautoriseerd, direct kan leiden tot een boeking. Het gehele proces van factuurontvangst, registreren en daarna betalen kan op deze wijze volledig geautomatiseerd worden zonder tussenkomst van menselijke handelingen. Uiteraard omgeven door de nodige controles.

Humans learning machine

Machine Learning heeft toegevoegde waarde en zal in de toekomst steeds vaker ingezet worden. Mits machine learning goed wordt ingezet. En dat blijkt nog niet altijd het geval te zijn, aldus Gerard Bottemanne van Onderzoeksbureau GBNED.

Bottemanne stelt dat het van belang is om gedegen kennis te hebben van het softwarepakket dat u gebruikt, om Machine Learning optimaal in te zetten. Dit lijkt zeer voor de hand liggend, maar Bottemanne geeft aan dat dit helaas nog maar zelden het geval is. Het blijkt dat vele organisaties zeer geavanceerde softwarepakketten hebben, maar niet te expertise om de nieuwste ontwikkelingen te gebruiken. Het is tijd om deze achterstand in te halen, tijd voor de Humans Learning Machine. Want de kracht van de huidige technische ontwikkelingen, inclusief Machine Learning, ligt in samenwerking; samenwerking tussen machine en mens.

Haalt u op dit moment het maximale uit uw softwarepakket? Wilt u inzicht krijgen waar kansen liggen voor uw organisatie? Neem vrijblijvend contact op met het team van The All Sparks.

Meer lezen? Klik hier voor het volledige artikel.